Хляб на балончета с подправки и кашкавал



1 и 1/3ч.ч прясно мляко- стайна температура 27градуса С(може половината да е прясно мляко, половината вода)
1 яйце
2с.л олио
1с.л захар
2ч.л сол
4 ч.ч. пресято брашно
2 ч.л мая
1ч.ч настърган кашкавал
4с.л. разтопено масло
1ч.л. чубрица
1/3ч.ч нарязан на ситно магданоз

1ч.ч - 240мл
1ч.л – 5мл
1с.л – 15мл

Поставете първите 7 продукта в машината за хляб и изберете програма за тесто.

10 минути преди да свърши цикъла месене прибавете и кашкавала.

След като програмата свърши, извадете втасалото тесто от кошничката на машината и разделете на 56 части(първо разделете тестото на 4, после всяко парче на по още 4 и получените на по още 4) и оформете малки топки.

Смесете маслото, чубрицата и магданоза в малка купа.

Намаслете кръгла форма за печене с размери около 22см.

Всяко топче от тестото оваляйте в сместа от маслото и подправките, и поставете топчетата в тавата на два реда, като втория ред топчета между тези от първия, а не точно едно върху друго.



Покрива се и се оставя на топло да втаса около 45-60- минути или докато увеличи двойно обема си.

Фурната се загрява до 190 С(375Ф).

Пече се около 30-35 мин. или докато придобие златист цвят.

Веднага се изважда от формата и се оставя за около 30 минути върху решетка.

Comments

  1. Това ще го пробвам утре и ще се отчета! :-) Изглежда страхотно!

    ReplyDelete
  2. Направих питката и е разкошна! Благодаря за хубавата рецепта!

    ReplyDelete
  3. и аз ще го пробвам за Коледа

    ReplyDelete
  4. моята определено не изглежда така апетитно (правих я в правоъгълна тава), но стана много вкусна. Нямах кашкавал и я направих с настърган пармезан.

    ReplyDelete
  5. определено ще я пробвам тази рецепра, само не разбрах защо има три мерни единици за брашно?
    Мария

    ReplyDelete
  6. Танитка - записвам се в блогчето ти, Както винаги всичко е на ниво! Моите комплименти! В момента сложих да втасва тестото, но съм загубила някъде uпътването на машшината и ще трябва да внимавам кога да сложа кашкавала и да не почне да пече.

    ReplyDelete
  7. Невероятен хляб, ароматен, пухкав и много вкусен! Благодаря за рецептата, добавих я във фаворити.:)
    Поздрави Диана

    ReplyDelete
  8. Благодаря! Много се радвам, че хляба ви е харесал!

    ReplyDelete
  9. А дали може да се направи без машина

    ReplyDelete
  10. Може, разбира се, тестото може да се замеси и на ръка.

    ReplyDelete
  11. Изглежда страхотно! Може ли да се пече като цял хляб , направо в машината за хляб? С две бебета ми е малко кът времето , а от много време търся рецепта за такъв въздушен хляб. В момента правя хляба с айран на Полин, че той най-ми се доближава до идеала :)

    ReplyDelete
  12. Може, разбира се, тестото е точно, колкото за една доза хляб.

    ReplyDelete
  13. Здравей,Таня,поздрави от Атланта!..Маймунския хляб съм го правила сигурно сто пъти.От практиката ми дойде идеята да направя някои промени,като например да намаля олиото и солта наполовина,защото хляба и без това е мазен,а и кашкавала също има сол.В подправките понякога добавям шарена сол и дори червен пипер.Винаги става страхотен.Другият ми любим хляб от теб е питката слънце.За последното ни парти,понеже ми трябваше много хляб,направих хибрид между двата-в голяма тава направих питка слънце,а покрая я обиколих с парчета хляб на балончета,стана супер-бих ти изпратила снимка да го видиш,но не знам къде,ти вече напълно изчезна от Скайп.Този хляб с лука обаче защо съм го пропуснала,не знам.Сега го видях,като гледах правилно ли съм запомнила другата рецепта.Ще го направя много скоро,но се чудя този лук не е ли много за такива пропорции,не се ли усеща прекалено силна миризма на лук?

    ReplyDelete
  14. Здравейте!
    По отношение на рецептата за хляб на балончета....нещо не ми се връзва калкулацията...според вашите мерки брашното е 4 ч.чх240 мл...тъй като разполагам с електронна везна си направих труда да сравня мерките и излиза, че брашното е над 800 гр? /120 мл =123 гр/...от тази гледна точка ми бяга логиката, 320 мл течност на над 800 гр брашно, и на всичко това- 2 чаени лъжички мая? Да не би да бъркам нещо в сметките?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Няма грешка в брашното. Брашното е около 500 гр, 1ч.ч = 240мл брашно е около 120 гр, а не 120мл. = 120гр. Млякото + яйцето е около 1 и 1/2ч.ч, перфектна пропорция за брашно и течност. Тази рецепта е изпитана многократно от мен и много читатели и е много сполучлива.

      Delete
  15. Става страхотно!!!

    ReplyDelete
  16. Страхотен хляб се получи, мек и въздушен, буквално се топи в устата. Много сполучлива рецепта. Ще се прави пак!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, много се радвам, че се е харесал!

      Delete
    2. Задължително ли трябва да се меси с машина, защото в момента нямам?

      Delete
    3. Може и на ръка да се замеси!

      Delete

Post a Comment