Sunday, April 22, 2012

Баница с газирана вода

След приятелска забележка, че нямам рецепта за обикновена баница в блога си, бързам да се поправя и споделям рецептата за най-често правената от мен баница със сирене, яйца и газирана вода.




450-500г кори за баница
Около 100мл олио
5 яйца
1ч.ч. (240 мл) газирана вода
250-300г сирене, натрошено
1с.л студено масло

Намажете с олио дъното на кръгла или правоъгълна тава.
Сложете една цяла кора на дъното. Всяка следваща кора, намазвате тук там с четчица с олио и набръчквате, така че да покрие половината тава, до нея слагате друга такава кора, така че двете да покрият целия диаметър(според това колко искате да ви е мазна баницата, мажете с повечко или с по-малко олио). Поръсъвате с натрошено сирене и продължавате да редите по същия начин, докато се свършат корите. Последните две кори с които завършвате баницата оставете гладки, без да ги набръчквате. Нарежете с нож баницата на квадрати.

Яйцата разбийте с газираната вода до гладка смес. С тази смес залейте отгоре баницата. Разклатете във всички посоки тавата, така че сместа да покрие равномерно навсякъде.
Маслото нарежете на много малки парченца и наредете отгоре върху баницата.



След като баницата е залята със сместа, включете фурната да загрее до 190С(375Ф) градуса.(Докато фурната загрее, течноста с която е залята баницата, започва леко да попива.)Печете 30 минути, след това намалете градусите до 175С(350Ф) и допечете баницата до златисто.



Извадете опечената баница от фурната и обърнете тавата с баницата върху 3 чаши или купички(краищата на тавата, до опират върху купичките или чашите), покрийте отгоре с голяма кърпа, така че краищата и да стигат повърхността на която са чашите и оставете да изстине. По този начин баницата не спада и остава пухкава.(Друг начин който правя за обръщането е, ако баницата е в кръгла тава я обръщам да стои върху правоъгълна, или обратното правоъгълна върху кръгла.)


23 comments:

  1. И аз я правя същата,наричаме я обърната баница.Става винаги много сполучлива и пухкава.Чудесна рецепта,друга баница вече не правя.

    ReplyDelete
  2. Да и аз в последно време все тази баница правя, децата много я харесват.

    ReplyDelete
  3. Zvuchi mnogo vkusno. Shte ya probvam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. и да споделиш след това:)

      Delete
  4. Таня, началото на поста ти ме усмихна- и аз нямам обикновена баница в блога си, а е баницата, която поне веднъж седмично правя и страшно много обичаме.А ти със снимките си, което между другото показва, че и тази съвсем обикновена баница, може да изглежда много апетитно!Поздравявам те за страхотните снимки на чудесно направената ти баница!
    Хубави слънчеви дни и много усмивки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти Бети, май така стаава, за нещата които правим най-често, няма рецепти:)

      Delete
  5. Възхищавам ти се, при теб и най-обикновените неща изглеждат възхитително!Чудесна пухкава баница!Чувала съм за това обръщане, но не съм правила. Следващият път ще пробвам!Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Не разбрах това обръщане се прави само върху чаши? Не пада ли... Извинявам се за глупавите въпроси. :)

    ReplyDelete
  7. Обикновено не пада, защото е залепнала за тавата.

    ReplyDelete
  8. Между набраните кори слага ли се една цяла кора или това важи само за дъното на кората ?

    ReplyDelete
  9. Извинявам се на тавата?

    ReplyDelete
  10. Да, слагам една цяля кора между набраните.

    ReplyDelete
  11. Таня, случайно да знаеш как се правят купешките банички?
    Тези които ги продават по баничарнитците?
    Отдавна не сам ял от тях.
    Митко

    ReplyDelete
    Replies
    1. за тях мисля, че трябва да се точат кори, едва ли ще станат същите с готови.

      Delete
  12. Прочетох цялата рецепта много късно - вече бях сложила яйцата и сиренето заедно между корите, и отгоре залях с газираната вода и останалоо масло... Чакам с нетърпение дали ще стане. А другия път ще следвм рецептата отначало...

    ReplyDelete
  13. Пак я направих, по рецептата, но в тефлонена тавичка, и като я обърнах тя падна от тавата и сега изстива нещастно...не се отказвам, ще я направя в стъклена тавичка другия път. Тази рецепта наистина прелита океана - аз съм в Нова Зеландия.

    ReplyDelete
  14. Много благодаря за рецептата! С малки поправки (забравих маслото отгоре и с едно яйце по-малко) баницата стана чудесна! Пухкава и сочна. Даже обръщането успях да го направя без проблем, макар че малко ме притесняваше, че ще се изсипе всичко от тавата... (правих я в алуминиева тавичка)

    ReplyDelete
  15. Рецептата е чудесна! Откакто я направих за първи път преди време, все нея търся в нета като поискат вкъщи. Освен това, половинката упорито отказва вече да прави баница, защото "не можел да я докара толкова хубава".:) Благодаря, Таня! Поздрави от Синсинати и честит Ден на благодарността.

    ReplyDelete
  16. Страшно много се радвам, че ви е харесала рецептата!

    Весели празници!

    ReplyDelete
  17. Само аз ли не схващам обръщането :( и покриването с кърпа след това :( А такъв мерак имах да я направя!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Цялата тава с баницата трябва да се обърне върху чашите, така че стените на тавата да са върху чашите, а баницата да виси във въздуха.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...