Tuesday, June 8, 2010

Леща яхния

Когато сготвя боб, моите деца обичат леща, когато сготвя леща, се оказва че обичат боб, как съм могла да забравя?!:) Този път обаче нямаше капризи, защото сами си пожелаха лещата, по-точно голямата ми дъщеря(не без моя помощ :) ). Поливахме цветята и тя си пожела да извадим зелен чесън, защото много обичала. Е добре, ама то така не можеш да си го гризкаш, а с какво върви чесъна, ами с леща, разбира се. Може ли тогава да ми сготвиш леща? Може разбира се, тъкмо вчера купих, френска зелена леща( напоследък купувам само такава, защото ни е по-вкусна).



3с.л олио или зехтин за готвене
1 лук, нарязан на ситно
5-6 скилиди чесън, почистени и нарязани на ситно
2 моркова, нарязани на малки парченца
3 стебла целина, нарязани на малки парченца
1 червена пиперка, почистена от семената и нарязана на малки парченца(по желание)
1ч.л смлян кимион
2с.л доматено пюре
2 и 1/2ч.ч френска зелена леща
11ч.ч вода
1ч.л суха чубрица
1с.л прясна чубрица, ако разполагате с такава
Сол на вкус




Загрейте леко мазнината в голяма тенджера, прибавете лука, чесъна, моркова, целината, пиперката, разбъркайте, добавете около 1/4ч.ч вода, затворете с капака и задушете за 10-на минути, като разбърквате от време на време.
Прибавете кимиона и разбъркайте, добавете доматеното пюре и бъркайте, докато се омеши със зеленчуците.




Прибавете лещата и водата, затворете с капака и оставете да заври, намалете огъня и гответе докато омекне лещата(около 40-50 минути).
Добавете подправките, овкусете със сол и сервирайте!

15 comments:

  1. Много апетитно изглежда, Танита!

    ReplyDelete
  2. molto buona e la foto deliziosa, ciao :)

    ReplyDelete
  3. В рецептата пише 11чч вода. Предполагам, че е грешка ;–)
    Иначе с помощницата супер леща сте сготвили!

    ReplyDelete
  4. Няма грешка, това са 2.6 литра вода, на това количество леща е нормално.

    ReplyDelete
  5. Сготвих я, но с малки разлики-сложих 1 и 1/2 чаша обикновена леща,защото ние я обичаме повече като супичка,но иначе останалите продукти са същите.сложих и няколко градински подправки като девесил,босилек и джоджен.Стана многооооо вкусна.Само че не намерих пресен чесън,нопък комбинирахме с праз и сланинка....ммммммм

    ReplyDelete
  6. Да и праз лука, много си върви с лещата! Радвам се, че ви е било вкусно!

    ReplyDelete
  7. Много добре изглежда, ще я пробваме!!!!Мерси!

    ReplyDelete
  8. Страхотна рецепта, ще я сготвя още сега!!! Само че от толкова здравец не мога да намеря джоджена в градината :)))

    ReplyDelete
  9. Супер е, но и аз сложих 1 и 1/2 чаша обикновена леща. Готвя леща за 4-ти път и най-накрая стана. Много благодаря. :)

    ReplyDelete
  10. a zashto v ispania v leshtata se slaga kartofi?

    ReplyDelete
  11. и не само картофи, с много още неща може да се сготви леща.

    ReplyDelete
  12. Здравейте,случайно открих блога Ви търсейки рецепта за леща. Много полезни рецепти. Лещата стана супер. Поздрави и ЧНГ от Белгия. Кети

    ReplyDelete
  13. Благодаря Кети! Много се радвам да те видя тук!

    ReplyDelete
  14. A az si slagam kartofi vleshtata stava strashno vkusna

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...