Еклери

Новата година започвам с една стара и изпитана рецепта за еклери, която отдавна искам да напиша.
Да се направят еклери изглежда сложно, ако никога не сте опитвали.
Бях някъде 7-8 годишна, когато за пръв път помагах на майка при правенето на еклери. За мен беше голямо забавление, цялата омазана в страшно вкусен крем. Майка изпипваше страхотно всичко, беше голямо престараване, пълнехме еклерите с голяма спринцовка, трябваше да не се забелязва от къде са напълнени. Днес никой не си играе така, пълнят се с голям шприц или още по-лесно, режат се на две и се пълнят с крема. След 10-на години, вече студентка, бях много известна с моите еклери по изпитаната рецепта на майка(прилежно преписана на една от началните страници в първия ми тефтер с рецепти), правех ги почти винаги за празници и рожденни дни и все с успех. Омъжих се и първата Коледа със свекърва ми(също страхотна кулинарка), реших как ще "блесна" с моите еклери. Пълен провал! Никога не съм предполагала, че в тази така лесна рецепта, може нещо да се сбърка и да не се получат. Вместо да се надуят и станат кухи, моите еклери се свиха и цвърчеше мазнина от тях, получиха се печени толумбички вместо еклери. Така е като нямах разграфена мерителна чаша, а използвах за мярка обикновена порцеланова чаена чаша, не бях оцелила този път точно половината на чашата и се оказа, че съм сложила повече мазнина.
Толкова им се ядосах на тези еклери тогава, че дълго след това не посмях да ги направя. Осмелих се едва когато се преместихме тук и бях снабдена вече с няколко комплекта мерителни чашки. Голямо улеснение са тези чашки, горещо ги препоръчвам, ако все още нямате такива.
Като резюме на дългото откление, много важно за еклерите е както разбрахте, да не се предозира мазнината. Второто също много важно нещо е печенето. Първо се пекът на по-висока температура за да бухнат, а след това при по-ниска за да се доизпекът добре
.


Ето все пак и рецептата:
Еклери:
1 и 1/2ч.ч вода
1/2ч.ч олио
1 и 1/2ч.ч брашно
6 големи яйца

За крема:
4ч.ч. прясно мляко
3с.л меко масло
6с.л брашно
2с.л царевично нишесте
3 яйца
1ч.ч захар
1ч.л течна ванилия
1ч.ч=240мл
1с.л=15 мл
1ч.л=5мл

Проготвяне на еклерите:
В тенджера се слагат водата и олиото и се поставят на котлона докато заврят.
Сваля се от огъня и се прибавя наведнъж брашното, бърка се докато се усвои брашното. Прибавят се едно по едно яйцата, след първото яйце сместа се накъсва, но с прибавянето на всяко следващо яйце и бъркане се получава все по-гладка смес.Полученото тесто може да се сложи в шприц и да се шприцоват малки розички или с помащта на лъжичка се взима по малко от сместа и се слага в леко намазнена тава. Пече се в предварително загрята до 200 С(390Ф) градуса фурна за 15 минути, градусите се намаляват на 175 С(350Ф) и се пече за още 15-20 минути, или докато придобият златист цвят и са твърди на пипане. Фурната се изключва, леко се отваря вратата и се оставят вътре за още 10-минути. Еклерите се изваждат от фурната и се нареждат на решетка до пълното им изстиване.(Ако еклерите ви са увеличили значително обема си и са станали кухи вътре, значи сте успяли, поздравления!:) )



Приготвяне на крема:
3ч.ч от млякото се поставят в тенджера, тя се поставя в друга по-голяма пълна до половината с вода и се слагат на котлона, докато млякото заври. Яйцата се разбиват със захарта до гъст крем, прибавя се малко по малко от брашното и нишестето, като бърка добре да не останат бучки, прибавя се останалата 1ч.ч от млякото и ванилията. Получената смес се прибавя към врящото мляко, заедно с маслото и се бърка докато започне да се сгъстява. Крема се сваля от котлона и се оставя на хладно да изстине, като се бърка от време на време за да не хване коричка. Изстиналия крем може да се сложи в шприц и с него да се напълнят еклерите, или еклерите да се разрежат леко с нож и с малка лъжичка да се напълнят с крем.
Кремът винаги трябва да е повечко, защото докато пълните еклерите, ако не вие, то децата около вас, вече ще са изяли половината! Това е предвидено в рецептата!
По-мързиливия вариант е да направите крем от пудинг без варене и разбита сметана!


Пълните с крем еклери се нареждат в чиния и по желание могат да се залеят със шоколадова глазура.
Шоколадова глазура:
100г шоколад, начупен на малки парченца
1/3ч.ч течна млечна сметана
2с.л масло
Сметана и маслото се слагат в тенджера на слаб огън, когато се загреят и маслото се разтопи, прибавят се парченцата шоколад, бърка се докато започне да се разтопява шоколада, веднага се сваля от огъня, продължава да се бърка докато се получи гладка шоколадова смес, с която се заливат еклерите.
Готовите еклери се оставят на хладно докато стегне глазурата.
От тази доза излизат около 40 еклера.


Comments

  1. I did not use the dictionary but I can tell that these are profiteroles!yes?
    I love it! Compliments!

    ReplyDelete
  2. Thank you, Nina! Yes, these are profiteroles!

    ReplyDelete
  3. привет! изпробвах кексовете, които са за машина за хляб и станаха супер.

    ReplyDelete
  4. Браво, много се радвам че са станали!

    ReplyDelete
  5. Танитааа, къде си?
    Първо мислех, че еклерите са мн. трудни за мен, но видях 1 интересна идея за подреждането им и реших да се пробвам.
    Исках да те питам: това в купата крема ли е или сместта на еклерите? Ако не е сместта на еклерите - тя как изглежда - каша, тесто?
    Извинявай, че те занимавам, но винаги си толкова отзивчива
    Grazie!

    ReplyDelete
  6. това е крема за еклерите, а тестото е много меко тесто

    ReplyDelete
  7. Здравей, Танита,
    ето ме пак.
    Пробвах, станаха огромни... иначе се изпекоха и на следващия ден бяха още по-хубави.
    какво олио използваш - слънчогледово? видях и мн. рецепти с кр. масло.

    ReplyDelete
  8. Аз приготвих еклери веднага, след като видях подробната рецепта и описание, но забравих да пиша тогава. Искам просто да благодаря на Таня и да отбележа, че половината ги направих с крем, а другата половина - със сирене :-)
    Е, всичко бе ометено със завидна бързина...

    ReplyDelete
  9. Танита, огромно благодаря за рецептата! Станаха страхотни!

    ReplyDelete
  10. До сега никога не ми се получавяха еклерите,поне до днес. Много се чудех на коя рецепта да се спра и в крайна сметка ,направих твоята.
    Благодаря за старателното обяснение по приготвянето ,много ми беше полезно.Получиха се и то добри. Само остава да ги напълня,но щом съм стигнала до тук :)
    Ще пиша и за оценката от семейството.

    ReplyDelete
  11. Ей Нели, страшно ме зарадва коментара ти, благодаря за доверието!

    ReplyDelete
  12. Desertite nikoga ne mi se poluchavat ako sa po recepta. Mnogo iskah da napravja hubavi ekleri, tai kato shte hodim na gosti I iskah da se predstavja dobre. Tazi recepta se okaza strashno tochna I lesna. Spazih tochno merkite I ukazanijata I se poluchiha neverojatni ekleri, tolkova buhnali I puhkavi, che ne povjarvah na ochite si. Nikoga ne sam ochakvala da sa tolkova spoluchlivi. Blagodarja!

    ReplyDelete
  13. Благодаря ти Ники, много се радват такива коментари.

    ReplyDelete
  14. От няколко месеца приготвям ястия и десерти от твоя сайт. Чудесни са. Всичко ми се получава от първия път. Еклерите станаха невероятни. Съпруга ми идъщеря ми казаха, че съм задобряла много.Истината е, че откакто дойдох в Канада започнах да откривам удоволствието от готвенето. Винаги спазвам точните рецепти. Благодаря ти, че те има.
    П.П. А с козунака по твоята рецепта обирам овациите всеки велик ден.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много благодаря за хубавите думи, ето заради такива хора като вас си струва всичко което правя!

      Delete
  15. Танита,днес направих еклери по Вашата рецепта-станаха страхотни.Много благодаря за подробното описание.Аз ги напълних с пудинг на Йоткер ,но пак са разкошни.Бъдете здрава!

    ReplyDelete

Post a Comment