Маслени лимонови бисквити

Предлагам ви една изпитана вече няколко години рецепта за сладки, които се изрязват с формички. От тази рецепта съм правила сладки почти за всички празници - Коледа, Великден, сърчица за Свети Валентин, за бебешки партита и рождени дни.

120г меко масло
½ ч.чаша захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
2 с. л. изцеден сок от лимон
1 ч.л. (1tsp) настъргана кора от лимон
1 ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л сол
1 ч.чаша = 240мл
1с.л=15мл
1ч.л=5мл
С миксер се разбива маслото със захарта, прибавя се яйцето и се бие докато сместта стане на пухкав крем. Прибавят се брaшното, лимоновия сок, лимоновата кора, бакпулвера и солта и се омесва много меко тесто. Покрива се и се слага в хладилника за около 30 минути.

Разточва се кора с дебелина около 5мм и се изрязват фигурки. Нареждат се в леко намаслена тава за печене. Поръсват се със захар. Пекът се 10-12 минути на 175°С (350°F) Преместват се на решетка до пълното изстиване.
Вместо да се поръсят със захар, може да се украсят с белтъчна глазура или глазура от пудра захар и няколко капки прясно мляко.

Comments

  1. Танита, много са нежни. Определено създават коледно настроение, като ги погледне човек . Поздравления !
    Сърдечен поздрав :)))

    ReplyDelete
  2. Разкошни са! Толкова деликатни и красиви! При теб е винаги вкусно, уютно и красиво, Танита!
    Весели празници и много здраве, късмет и любов през Новата Година!

    Поздрави, Милена

    ReplyDelete
  3. Thank you so much, birdutmasali!

    Capricce, Milen@, благодаря ви за милите думи! Весели празници и на вас!

    ReplyDelete
  4. таня,нужно ли е сладките да отлежават в кутия или са за консумиране на момента?

    ReplyDelete
  5. Веднага могат да се хапват.

    ReplyDelete
  6. Приказни сладки!!!Току що ги направих и аромата им е просто зашеметяващ! Страшно са вкусни!

    ReplyDelete
  7. Страхотно изглеждат! Поздравления! Мисля и аз да ги пробвам. Да Ви попитам нужно ли е да се пекат в намаслена тава или може и в/у хартия за печене?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Може само върху намаслена тава, но най добре е върху хартия за печене, пак леко намаслена или върху силиконова подложка.

      Delete

Post a Comment