Saturday, November 7, 2009

Бухти, които се обръщат сами



2 яйца
4с.л захар(ако искате да са по-сладки, може са прибавите още)
3с.л олио
2/3ч.ч кисело мляко
1ч.л течна ванилия
2ч.л бакпулвер
2 и 1/2ч.ч брашно
1/4ч.л сол
Настъргана кора от лимон или портокал(по желание)

Брашното се пресява със солта и бакпулвера.
Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се лъжица по лъжица олиото, като се бърка докато се усвои. Прибавя се киселото мляко, ванилията и настърганата кора. Разбърква се и се прибавя на три пъти пресятото със солта и бакпулвера брашно. Бърка се до получаването на много гъста каша.
В дълбок съд за пържене или фритюрник, загрейте олио.(Олиото трябва да покрива поне 3-4 пръста дънота на съда).
С намазнена сладоледена лъжица се взима малко от сместа(колкото орех) и се изсипва в сгорещеното олио. Пържи се докато бухтите придобият златисто-кафиникав цвят. Пробвайте първата и така ще прецените, дали е добре или им трябва още. Ако много са потъмнели, а са сурови вътре, вземете малко по-малко тесто или намалето леко огъня.
Готовите бухти извадете с помощта на решетъчна лъжица в чиния застлана с готварска хартия. Оставете така за няколко минути, после преместете в чиния за сервиране и поръсете бухтите с пудра захар. Сервирайте!

10 comments:

  1. Еееей ама какви бухтички само!
    Много апетитно изглеждат, Таня :)

    ReplyDelete
  2. Много са апетитни,а и това,че не се обръщат е голям плюс.Много обичаме бухти и ще ги опитам.

    ReplyDelete
  3. Много вкусни бяха, децата искат пак, ама аз такива неща им правя веднъж, два пъти в годината:)

    ReplyDelete
  4. Привет. Поздравявам те за прекрасните рецепти. Искам да те попитам какво е течна ванилия. Не можах да намеря инфо за нея. Аз живея в Истанбул и не съм срещала тук. Благодаря много.

    ReplyDelete
  5. Можеш да замениш и с ванилия на прах. Тук няма на прах, а ето това http://en.wikipedia.org/wiki/Vanilla_extract, което съм имала предвид под течна ванилия.

    ReplyDelete
  6. Вчера правих бухтите за закуска и станаха много хубави. И наистина се обръщат сами! :)
    Само при мен брашното беше с около половин чаша по-малко. Стана доста гъсто тесто и реших да не слагам останалото :)

    Чудесна рецепта, Танитка, благодаря ти!

    ReplyDelete
  7. Иринка, много се радвам че са се получили бухтите! Брашното наистина варира, много зависи от самото брашно, от големината на яйцата също.

    ReplyDelete
  8. Всички рецепти тук са супер Нооооооо бухтичките проста са върха
    бубка

    ReplyDelete
  9. А тези бихтички са велики! Когато бях в гимназията( ехеееее, преди цяла вечност - 15 год.)майка миги правеше по 2 дози - 1 за мен и 1 за останалата част от семейството - тя, татко, брат ми и кучето(коли). И когато обясних на една приятелка , колко много от тях мога да изям, тя започна да ми вика "бухтичка".
    Живка Иванова

    ReplyDelete
  10. Много мили спомени, надявам се тези също да ти харесат!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...